SPOOKYMAN & THE ALL NIGHTERS – BLOOD SWEAT and TEARS

Artiest info
Website
facebook

Label: Bloos Records

 

Giulio Allegretti aka Spookyman is een Italiaanse singer-songwriter, componist en multi-instrumentalist. Spookyman is ook bekend als eenmansband. Hij zingt en begeleidt zichzelf op gitaar die hij heeft aangepast met bassnaren, terwijl hij via pedalen op een aangepaste oude koffer (zijn basdrum) slaat en waarbij een blikken doos voor koekjes zijn snaredrum is. Hij werkt soms met samples die vooraf zijn opgenomen op een cassette met een typische jaren tachtig cassetterecorder.

In 2016 debuteerde hij als eenmansband met een titelloos album met dertien originele tracks. Na vele solo-optredens besloot hij om eind 2019 een band te vormen, The All Nighters. Hij verwijst zo naar de typische uitdrukking "...all night long" die in veel blues teksten gebruikt wordt.

2020 was ook in Italië door de Covid-19-pandemie en creatieve beperkingen en leegte, voor iedere artiest een donker en zwaar jaar. Tijdens de corona-maanden werkte Spookyman in het kleine dorpje Pozzaglia Sabina (in de provincie Rieti) met pianist en componist Simone Scifoni (drummer, bassist en co-producer van het project), gitarist Marco Di Folco en de mondharmonicaspeler Andrea Di Giuseppe samen aan een nieuw album, dat de naam ‘Blood, Sweat & Tears’ kreeg.

Spookyman deelde het podium al met bekende artiesten als The Jon Spencer Blues Explosion, Cody ChesnuTT, Eric Gales, Luke Winslow King, Pat Mother Blues Cohen, Eugene Chadbourne, Bob Log III en anderen.

Giulio was als kind al gepassioneerd door kunst en behaalde een graad in schilderen aan de Belle Arti Academie in Rome. Vanaf zijn vroege tienerjaren was hij ook geïnteresseerd in muziek en richtte hij meerdere bands op die verschillende muziekgenres speelden: grunge, punk, new wave, folk, garage, surf en rockabilly. Met een aantal daarvan nam hij zelfgeproduceerde albums en singles op. Na zijn studies begon hij aan zijn muzikale reis als eenmansband.

Tegenwoordig, in zijn huis in Rome, koppelt hij zijn creativiteit in muziek en zijn artistieke inspiratie aan de eenvoudige maar sterke waarden die bij zijn roots horen, waarbij hij altijd schoonheid vindt in de kleinste dingen.

‘Blood Sweat and Tears’ is een album met 10 onuitgebrachte nummers. Het album, een metafoor van de creatieve aanpassing van de mens aan de pandemie, bevat sombere en autobiografische teksten, die geïnspireerd zijn door artiesten als John Lee Hooker, Muddy Waters, Bobby “Blue” Bland, Louis Armstrong, Nat King Cole, maar ook Tom Waits, Nick Cave, Leonard Cohen en Black Keys.

De muziek op het album is aangename Chicago blues afgewisseld met enkele blues ballades, waarbij Spookyman geholpen wordt door the All Nighters.

De titelsong “Blood Sweat and Tears” met een Spoonful-achtige melodie opent het album. In deze relaxte swingende shuffle speelt Di Giuseppe’s harmonica de hoofdrol naast de snijdende gitaar van Di Falco. “Back to Me” verlengt de sfeer nog even en op “No Peace”, een Chicago blues nummer met een Howlin’ Wolf-Smokestack Lightnin’-achtig geluid, zit de harmonica weer op de eerste rij. “As the Sun Will Rise” is de eerste warme slow blues en als we “Woman Complaints” even als een intermezzo bekijken, is “Fireman Blues” al de volgende intieme slow blues, waarin de hunkerende harmonica en de kwijnende gitaar aan de intimiteit bijdragen.Het blijft daarna nog even rustig tot de hoppende groovy shuffle “Everywhere I Go” met opnieuw een belangrijke rol voor de harmonica. In de afsluiter “So Long” is er wat ragtimepiano te horen, waarna het gordijn valt.

“’Blood Sweat & Tears’, het nieuwe album van Spookyman & the All Nighters is geslaagde trip doorheen de Windy City, Chicago…”

“’Blood Sweat & Tears', il nuovo album di Spookyman & the All Nighters è un viaggio di successo a Windy blues City, Chicago…“ (ESC, www.Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Blood Sweat and Tears - 02. Back to Me - 03. No Peace - 04. As the Sun Will Rise - 05. Woman Complaints - 06. Fireman Blues - 07. I Don’t Mind - 08. Everywhere I Go - 09. Who Cares - 10. So Long / Music/Lyrics by: Giulio Allegretti & Simone Scifoni © 2021 - Produced and arranged by: Giulio Allegretti & Simone Scifoni | Album credits: Giulio Allegretti aka Spookyman: vocs, guitar / Marco Di Folco: guitar / Simone Scifoni: drums, keybass, keys / Andrea di Giuseppe: harmonica

Discography SPOOKYMAN & THE ALL NIGHTERS: Blood Sweat and Tears [2021] | Spookyman [2016] |